Στη συνέντευξη τύπου για τη μεγάλη συναυλία-αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη, που θα πραγματοποιηθεί το βράδυ της Δευτέρας 24 Ιουνίου 2019, στις 9:00 μ.μ., στο Καλλιμάρμαρο – Παναθηναϊκό Στάδιο, η κα. Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη είπε:

“Αισθάνομαι πραγματικά πολύ μεγάλη συγκίνηση που βρίσκομαι σήμερα ανάμεσα σας για να μιλήσω για μια σημαντική πρωτοβουλία αφιερωμένη σε έναν αγαπημένο φίλο και σπουδαίο Έλληνα. Τον Μίκη Θεοδωράκη. Η πιο σωστά τον Μίκη. Γιατί όπως με όλους τους μεγάλους της ιστορίας, αρκεί μόνο το μικρό του όνομα. Το όνομα αυτό που περικλείει μέσα του ολόκληρη την ιστορία της νεότερης Ελλάδας.

Η μουσική του Μίκη αποτελεί για κάθε Ελληνίδα και για κάθε Έλληνα αναπόσπαστο κομμάτι της εθνικής και ιστορικής του ταυτότητας.

Δεν μπορώ να σκεφτώ την Ελλάδα χωρίς τον Μίκη και βέβαια δεν μπορώ να σκεφτώ τη μουσική του Μίκη χωρίς την Ελλάδα μέσα της. Από παλιά, στα μάτια μου, η εμβληματική του κορμοστασιά και αυτά τα χέρια τα γεμάτα λεβεντιά, όταν διηύθυνε την ορχήστρα, φάνταζαν σαν να μπορούν να αγκαλιάσουν ολόκληρη την οικουμένη.

Η μεγαλειώδης αυτή συναυλία είναι μια συναυλία αφιερωμένη σε κάθε πολίτη αυτής της χώρας, γιατί πάντοτε η τέχνη έχει την ιδιότητα να ενώνει. 27 σημαντικοί καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα γίνουν όλοι μια φωνή για να διαδοθεί το μήνυμα για ενότητα, άρρηκτα συνδεδεμένο με τη μουσική του Μίκη.

Και με συγκινεί βαθιά το γεγονός ότι ο Μίκης θέλησε να αφιερώσει αυτή τη συναυλία στα 30 χρόνια της «ΕΛΠΙΔΑΣ», θέλοντας να στηρίξει με τον τρόπο αυτόν τα παιδιά μας, που είναι το μέλλον αυτού του τόπου. «Γιατί αν γλιτώσει το παιδί, υπάρχει ελπίδα…», το ξέρει καλά ο Μίκης αυτό, έχει γράψει τη μουσική για αυτό το τραγούδι. Τον ευχαριστώ για τη μεγάλη του καρδιά.

Είμαι σίγουρη ότι η συναυλία αυτή θα χαραχτεί βαθιά στις μνήμες όλων μας ως μια κορυφαία καλλιτεχνική και εθνική στιγμή για έναν από τους σημαντικότερους Έλληνες όλων των εποχών”.

-Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη

Αθήνα, 20 Μαΐου 2019